Menjünk le délre!

vagy északra? nu, utazunk az tuti :-) Ez egy utinaplo a deli felteken valo csavargasrol es van egy kulon fotogaleriank: http://www.flickr.com/photos/7773759@N02/

hétfő, június 4

Machu Picchu

Machu Picchu arcAz inkák elveszett városa. Dél-Amerika régészeti fővárosa. Szó szerint az öreghegy. Aki Peruba jön, szinte mind meglátogatja, mert ez az igazi nagy látványosság. A Machu Picchu egy meredek hegyoldalban van, a busz fél óra alatt kanyarog fel a bejárathoz (6 dollár - rablás). Elvileg bent nagy a szigorúság: se ital, se étel, se cigi. A romváros lenyűgöző, meglepően jó állapotban volt, és az útikönyv leírásai tényleg felismerhetőek. Szinte minden csoport amerikai, angol vagy francia volt és ide-oda behallgatva ingyenes idegenvezetést is kaptunk a két útikönyvünk (LP + Gyarmati János: Peru) mellé. A felsőváros volt a szent negyed: templomok, napóra, csillagvizsgáló. Az alsó rész a lakóterület volt. A kettőt egy nagy főtér választja el és a körös körül szinte minden irányban teraszok, ahol régen művelték a földet, most már csak fű van és a lámák nyírják kicsire. Extra séta felmenni a szemközti hegyre, ez a Huayna Picchu - a fiatal hegy, ahonnan felülről le lehet fotózni az egész helyet. Itt kiderült, hogy csak mi éhezünk, mindenkinek a hátizsákja egy egész piknikfelszerelést rejt :)
Lefelé jövet a peruiak újabb leleményes pénzszerző képességét ismerhettük meg. Amíg a busz kanyarog lefelé (kb. 7 km), addig a lépcső keresztbe szeli a szerpentint. A busszal egyidőben elindul egy max. 8 éves kisfiú, szigorúan hagyományos ruhában és minden lepcső tetejénél kiabál és integet a buszon lévő turistáknak. Az utat ismerve a teljesítménye nem emberfeletti, inkább lazán szökdécsel lefelé. A völgyben a busz felveszi a gyereket, akinek az utasok borravalót adnak, majd a következő busszal megint felmegy és így tovább.

The Lost City of the Incas. The archaelogical capital of South America. Literally the old hill. There is a high chance that visitors to Peru will end up at this place. The Machu Picchu is located on a steep hillside where the bus takes you from Aquas Calientes in about half an hour and it costs $6, well overpriced. Rules to the sight are no food, no drinks and no smoking. Once inside it is an amazing place. The ruins are in a good state and the descriptions of the guides can be clearly seen. Most people come in a group and with guides speaking English or French, so finally we had a free guiding listening a bit here and a bit there. Prepared with two guide books it was all enough. The city has a sacred upper part with temples and observatory. The lower part consists of houses and all around are the famous Inca terraces. Here you can take pictures with llamas and the MP. For a better perspective we climbed the nearby Huayna Picchu, the name means young hill. So painful to realize that everyone has a lunch box in the backpacks, when once we follow the rules we end up as hungry Hungarians...
On the way down little boys pass us on the stairs. They start when a bus leaves and shout and wave when the stairs cross the road every now and then. They are 8 years old max and wear traditional clothes. From the bus it might seem incredible but the stairs are a lot shorter way and they make it easily. At the bottom of the road the bus driver takes them and they can collect tips. Next bus up and running down again.

27 Comments:

Megjegyzés küldése

<< Home