Menjünk le délre!

vagy északra? nu, utazunk az tuti :-) Ez egy utinaplo a deli felteken valo csavargasrol es van egy kulon fotogaleriank: http://www.flickr.com/photos/7773759@N02/

szombat, május 26

Campo Alto, Huayna Potosi

Huayna PotosiMost már elárulhatom, hogy a két túra csak bemelegités volt. A Huayna Potosi a "legkönnyebb" 6000 méter feletti csúcs. Könnyen megközelithető, La Pazból csak másfél óra kocsival a hágó, 4700m. A hátizsákunkba itt bekerült a felszerelés: műanyag bakancs, hágóvas, esőkabát és esőnadrág, beülő, kesztyű, jégcsákány (szerencsére Erich vitte az enyémet is), hip hop 10 kiló fölé ment a zsák és elindultunk a felső táborhelyhez. A morena billegő kövein elég elvetemült vállalkozás a mászóbakancsban járni, mert ez kb olyan merev, mint egy sibakancs. A második pihenőnél felhúztam a rendes túrabakancsom, na de a cucc igy még nehezebb lett! Úgy két óra múlva feljutottunk a táborhelyhez, ahol sátrat vertünk. Délután volt egy kis izelitő, hogy hogyan lehet a hágóvassal menni felfelé és lefelé, és a jégcsákányos mászást is gyakoroltuk. Aztán 6 körül vacsi és fellőttük a pizsit: 2 pár zokni, 3 nadrág, 6 felső, 2 sapka, kesztyü. A hálózsákban a társaim még az összes ruha másnapra, a fénykepezőgép, az elemek, a naptej és egy üveg viz. 5200on a jó sátorban is megfagyott a viz. Sajnos a vacsora nem volt teljesen frankó, az izgalom, a magasság és a hasunkba költözött gonosz erők miatt jó ha 2 órát sikerült aludni.

The two previous treks were only the warm up. The Huayna Potosi is the "easiest" peak over 6000m (almost 20.000ft). Access from La Paz is pretty easy, takes about 1.5hrs in the cab. At the Zongo pass on 4700m we had our backpacks filled with the personal equipment: plastic boots, crampons, rain jacket and rain pants, harness, gloves and iceaxe (lucky me, Erich was carrying mine). The bags were heavy and I started to walk up on the morena in my plastic boots, pretty hopeless. It took us about 2.5 hours to reach the base camp on 5200m. Lunch, tent and practice of the use of crampons and iceaxe. Early dinner at six and then we went to our sleeping bags taking as company all our clothes and all we need for the next day, like sunscreen, camera, batteries and waterbottle. It was freezing cold in the tent but nice and warm in the sleeping bags. Unfortunately, the dinner gave us aliens in the stomach for the night. Because of this, the altitude and the excitement we could hardly get about two hours of sleep.

7 Comments:

Megjegyzés küldése

<< Home