Menjünk le délre!

vagy északra? nu, utazunk az tuti :-) Ez egy utinaplo a deli felteken valo csavargasrol es van egy kulon fotogaleriank: http://www.flickr.com/photos/7773759@N02/

csütörtök, április 12

Kopp

Orion faluFejest ugrottunk a permakulturaba. Oszinten szolva fogalmunk sem volt, mi fan terem ez az egesz, de az alapjan, amit olvastunk erdekesnek hangzott. Laza fel oras buszozas, es egy lelkes lokal taxis segitsege kellett hozza es mar ott is voltunk. Az El Poncho ecofaluban egy onkentes volt, Paul, aki spanyoltanulassal tolti az idejet, mivel tortennek ugyan dolgok, de azoknak semmi koze a permakulturahoz. Ha mar ott voltunk, megkerdeztuk mi is lenne ez, ami nincs. Rovid magyarazat utan kiderult, hogy bar eddig nem tudtunk rola, igazabol permakultura expertek vagyunk mi ketten :) A lenyeg pontosan az, amit Tazmaniaban tanultunk meg, amikor egy hetet toltottunk a biofarmon. Vagyis semmi elektromossag, no szemet, es organikus novenytermesztes. Az itteni ecofalu alapvetoen jo, erdekes epuletek egy telken, a varostol 20 kmre. Az epuletek elrendezese az Orion csillagzat alakjanak felel meg, es mindez meg van fuszerezve kis ji-kinggel meg feng shuj. Sajnos jelenleg a legnagyobb hangsulyt a medence epitesre fektetik. Abbol is 7 darabnak KELL lennie. A kivalasztott helyen a novenytermesztes eleg nehezkes a szarazsag miatt, de az epitkezes igy nem permakultura, hanem nyaralokozpont kepet mutatja! A fo gond, hogy az otletgazda augusztusig Norvegiaban van es a projekt all, de nagyon. Az onkentes kitalalhatja, hogy mivel jarul hozza a folyo projekthez, de egy allo projekthez eleg nehez, kivetel hobbi komuveseknek. Szoval egy rovid kavezas utan mar fogtuk a zsakokat es indultunk is vissza Cochabambaba.
Ajanlott olvasnivalo permakultura temaban A jo elet, sajnos csak angolul.

We jumped into permaculture. No many ideas about what it is exactely, but the description was interesting. On arrival to El Poncho ecovillage we met Paul, the only volunteer who sepnds his time learning Spanish cos there is nothing to do with permaculture here. And by the way, regarding our experiences at the organic farm in Tasmania, we are a kind of experts of the subject :) At the ecovillage the buildings correspond to the stars of the Orion and there is some more ji king and feng shui. But no plantations at all. Recently a swimming pool is being constructed, the first of all the seven. Not much I could contribute to. The leader of the project is in Norvegia till August, the whole thing seems hopeless, and not just for us. So after a short black we were heading back to the city of Cochabamba.
A recommended book on permaculture is The Good Life.

2 Comments:

Megjegyzés küldése

<< Home