Menjünk le délre!

vagy északra? nu, utazunk az tuti :-) Ez egy utinaplo a deli felteken valo csavargasrol es van egy kulon fotogaleriank: http://www.flickr.com/photos/7773759@N02/

hétfő, április 30

Coca

Boliviában már első nap ittunk coca teát, ami csökkenti a magasság okozta kellemetlen tüneteket (oxigénhiány, fejfájás). Potosiba menet bevásároltunk egy zacskó kokalevelet a piacon és rágcsáltuk picit, szintén a magasság miatt. Aztán azt is megtanultuk, hogyan kell rágni, a megfelelő hatás érdekében. Ma meg tényleg kikupáltuk magunkat a coca kérdésben, mivel jó másfél órát töltöttünk a Coca múzeumban.
Az Andokban i.e. 2100 óta hagyományai vannak a kokalevelek fogyasztásának. A magashegységben élő emberek például nagyobb tüdővel rendelkeznek, mint a tenger mellől érkező turisták. De fizikai terhelés esetén nagyon hasznos a koka hatása, amivel megszűnnek a légzési nehézségek, fáradhatatlanul lehet dolgozni, nyugtató hatással van az emberre. A cukorbetegség itt gzakorlatilag nem létezik, mert a koka olyan jól egyensólyban tartja az inzulintermelést. Az indiánok és a koka remekül elvoltak, a gyarmatositas előtt. A spanyolok a korábban már emlitett Potosi ezüstbányában embertelen körülmények között dolgoztatták a bányászokat, akik droggal segitettek a nyomorúságukon. Volt, hogy aranyárban kereskedtek a túléléshez szükséges levelekkel. (Az egy év alatt elrágcsált koka 450 gr aranynak felelt meg.)
A hóditók révén a koka utat nyert Európába is, ahol különböző italok (bor, tonik) alapanyagaként használták, és mindenki élvezhette (pl. XII Pius pápa is) a jó hatást. Aztán idővel megszületett az igazi drog, a kokain. Az orvoslásban új távlatokat nyitott a helyi érzéstelenités. (Vajon mi lehet a Lidocaineban? Nagyon hasonló vegyület.) Freud volt az első hivatalos kokainfogyasztó!
És akkor a 60as évek bódulata, a Coca Cola (fúj, fúj, méreg!). Eredetileg volt benne kokain, ma már nincs, de izesitőként még most is alapanyag a coca. Következésképpen az az utálatos Coca Cola Company hatalmas kokaföldekkel rendelkezik Bolivában, néhány évvel ezelőtt 204 tonnát használtak fel.
A kokainfogyasztók fele az Egyesült Államokban él. Nyilvánvalóan ez a piac pénzeli a Boliviában illegális kokain előállitást. A koka-kokain folyamathoz szükséges vegyszereket a fejlett országokból csempészik be Brazilián, Argentinán vagy Perun keresztül. Mivel az álszent és idióta amerikai kormány a saját fogyasztóit nem tudja kontrollálni, sokkal egyszerűbb nyomást (hol pénz, hol puska) gyakorolni a boliviai kormányra. Az ötlet, hogy repülőről leszórt vegyszerekkel tönkreteszik a kokaföldeket már nemzetközi felháborodást váltott ki.
Az egész kérdés, a fűhöz hasonlóan, bonyolult és sokoldalú. A koka az egy gyógynövény, amit lehet fogyasztani legálisan (gyógyszer) és illegálisan (kábitószer). A kokain miatt kiirtani a kokaföldeket kb. ugyanakkora baromság, mint a parlagfüvet irtani az allergiások miatt. Egy erős immunrendszerű ember nem allergiás semmire.

6 Comments:

Megjegyzés küldése

<< Home