Menjünk le délre!

vagy északra? nu, utazunk az tuti :-) Ez egy utinaplo a deli felteken valo csavargasrol es van egy kulon fotogaleriank: http://www.flickr.com/photos/7773759@N02/

vasárnap, január 21

Tongariro

Tama to a Tongariro nemzeti parkbanNorika es Denes japan modra, 5 nap alatt szantottak vegig az eszaki szigeten. A programba szombaton delutan Turangi 5 hazas vilagfaluban kapcsolodtunk be. A Tongariro nemzeti parkban elindultunk az also Tama to fele. Ha valakinek nem ismeros, akkor elmondjuk, itt volt Mordor a Gyuruk uraban. Mikozben mediterran novenyzeten gazoltunk at (hihetetlen, de az egyelitotol valo tavolsag itt annyi, mint Spanyolorszagban!), a tavolban Mt Ruapehu (2800m) havas csucsa latszott. Visszafele utbaejtettuk a Taranaki vizesest, es be is masztunk moge :)
A varosok, hires helyek elnevezese sokszor nagyon egyszeru. A nyertes, az abszolut fantaziatlan National Park nevu varos, itt aludtunk. Hajnalban a hostel vendegeinek fele nekivagott a Tongariro Crossing egynapos turanak, Denesek pedig a deli sziget fele indultak.
Reggeli kozben elterveztem, hogy a visszauton a Rotopounamu tavat (5km seta) es egy vizesest nezzunk meg. Nekivagtunk lestoppolni a 250 kmes utat, es 10 percen belul lefekezett Ann, egy huszoneves nemet lany, aki erdesznek tanul es talajmeregeto szakmai gyakorlatat tolti Hawkes Bayben. A kocsiban jo volt a hangulat, Ann orult, hogy tarsasagot kap a hosszu utra es nem tudott ellenallni a gondos idegenvezetesnek :) Igy megvolt a toparti tura, a Huka vizeses, es meg egy, amit veletlenul talaltunk az ut soran.
Odafele, Taupoba menet egy 45 eves maori nagypapa fuvarozott minket. Elmeselte, hogy egy maori csaladban 15 gyerek is lehet, de ez akar harom notol. A torzsi kotelekek erosek, ezert sajatos egyensulyban elnek egyutt a csonkacsaladok. A stoppolas soran mindenfele emberekkel ismerkedunk meg, meselunk nekik Magyarorszagrol, Europarol. Mar tobben meghivtak magukhoz, hogy ha arra jarunk, aludhatunk egy ejszakat vendegsegben. Az egyik no a hostel ajtajaig vitt, es a lelkunkre kototte, hogy felkeressuk, amikor Taurangaban jarunk, mert sex (6) gyereke van, de mar csak 2 lakik otthon :) Szuper hetvege volt, nemsokara beszamolunk a dolgos hetkoznapokrol...