Menjünk le délre!

vagy északra? nu, utazunk az tuti :-) Ez egy utinaplo a deli felteken valo csavargasrol es van egy kulon fotogaleriank: http://www.flickr.com/photos/7773759@N02/

kedd, november 28

Karacsonyi laz

szombati reggeli piacPalmafan a renszarvas egok eleg viccesen neznek ki. Teljes sebessegre kapcsolt a karacsonyi laz, Santa megjelent a bevasarlokozpontban, es ingyenes ujsagokban bongeszem az unnepi recepteket. A menu nagyon mas mint otthon, tengeri herkentyuk, mango, avokado!
Kicsit belegondolva van itt egy kis klimatikus keveredes, hiszen a fenyofa es a renszarvas a kamu, mert Jezus tropusi eghajlaton szuletett!
nehany kep

csütörtök, november 23

Hu, picit beragadtunk Airlie Beachen :) Luxus apartmanokat takaritunk, nem olyan nehez melo. Egy nagyon kedves magyar hazasparnal kaptunk egy szobat. Ma szabadnapunk volt, strandoltunk egyet :) 3-ig szigoruan csak az arnyekban.
Kicsit nyomoltunk a Del keresztje vitorlas klubnal es jovo heten mehetunk vitorlazni! $7.50 az egyenpolo, kis munka es 2 nap vitorlazas, szuper lesz!

vasárnap, november 19

Airlie Beach es a Whitsunday szigetek

A hires Airlie Beach egy egyutcas falu, sok sok bolttal :) A szigetekre megprobaltunk munka utjan atjutni, de ez a lehetoseg masnak is eszebe jutott mar, es az "onkentes" vitorlas melok hetekre elore be vannak foglalva.
Ketelyeinket a keleti partrol este Juannal elemeztuk, aki filozofiat tanit Mexikoban, eredetileg pedig spanyol anyanyelvu francia allampolgar.
De minden oke, van tengerpart, ahol nem lehet furdeni es van egy medence a parton. Palmafak, napsutes, 30 fok, panaszra semmi ok :)

péntek, november 17

Townsville

A cairnsi csalodas utan kivancsi voltam mit hoz Townsville. Esti erkezes es gyors bebutorozas egy backpackersbe es irany a varos. Es lam - halott. Ezt a postot is kemeny megirni, mert mar kapcsolgatjak a lampakat, szoval igazi videki eletforma van am itten :) Ennek szellemeben, es a melegre valo tekintettel koran kezdtuk a napot - felszaladtunk a helyi hegyre, ahonnan szuper kilatas nyilt a varosra es a hires neves Magnetic Irelandra. Persze a goat trippet valasztottuk felfele, igy jo 20 perces izzadas aran mar fent is voltunk. A lokal nepek is kedvelik a helyet, ott futkaroztak felfele korulottunk.
Hazafele megtalaltuk a reggelire valo mangot, ami ket egymast koveto haz kertjebol potyogott az utcara :) aztan megindultunk a magnetikus szigetre. Laza 25 perces hajokazas, gyenge szelben is megforgatta gyomrunkat de rendesen. Megint trekking, 2,5 ora az oserdoben, ahol a valtozatossag kedveert kigyo veszely volt - lattunk is egy mini darabot. Aztan beach, meduza nyista, hullamok viszont rendesen - szuper volt. A visszauton a hajo kozepere, sulypontra ultunk :P
A keleti part kepekben

Mission Beach

Reggel elindult a 4000 km buszut, huha! 1 ora utan lepattantunk, mert "Innisfail is such a pretty place to stop by" irja a legujabb Lonely Planet utikonyvunk. Egy hurrikan a 20-as evekben atsoport a varoson, ezert ART DECO stilusban epitettek ujja. 1 ora alatt 2 haztombot korbesetaltunk a belvarosban a fejenkent 13 kilos cuccal, 30+ fokban es nem lattunk art deco hazakat :(
A mellefogasert karpotolt a kovetkezo allomas: Mission Beach. 14 km hosszu tengerpart, csak a krokikkal kell osztozni rajtuk :) Reggel ok napoznak, napkozben az emberek. Az egyik iranyba 45 percet kellett setalni a halos furdohelyhez, kozben atgazolni egy patakon, ahol apalykor nincsenek krokodilok - a touinfo naptara szerint :D Koszi, jobb ket lab, mint egyse, maradtunk a zuhanynal.

Cairns

A backpacker paradicsom csalodas volt, vagy csak a penztarcank tul keskeny. Tengerpartert 25kmt buszoztunk, es itt is meduza, krokodil, capa leselkedik a furdozokre. Behuznak egy halot, ezen a reszen lehet csak furdeni. De a tenger nagyon finom meleg :)
Este kiprobaltam a Lagoon-t, a varosi nyitott medencet a parton. Kulonben parszaz kilometeren keresztul a keplet hasonlo, tehat nincs tengeri furdes a varoson belul, ezert a varosoknak van egy medencejuk, ahol ejjel-nappal ingyen lehet furdozni.

kedd, november 14

A kinai-ausztral baratsag kertje


Szep, kepek...

hétfő, november 13

Allez les bleues avagy Moszkvába kéne menni?!

Jamison valleyKi korán kel, az álmosan érkezik a Kék Hegységbe. A vonatút 100 km és 2 óra, pont mint a siófoki gyors, két apró különbséggel: a szintkülönbség 1000m és a vonat 2 perccel elobb érkezett meg. Eloször egy rövid körsétát tettünk Katoomba városból indulva. A három novér sziklacsoport az erózió eredménye, nem lehet rájuk felmászni, ezért lereszkedtünk 841 lépcsofokon és alulról kerültük meg. Esos, de könnyu séta a völgyben, majd a végén a Katoomba vízesésnél fel az eredeti szintre. Nu, nem egy Niagara, ez inkább patak zuhatag volt :( Mivel alig múlt dél és a nap is kisütött, a túrát a sziklák tetején folytattuk, inkább látványos, mint kalandos kilátók között. A hegységben a pára eukaliptusz olajat is tartalmaz, ezért a szokásos szürke helyett kéken töri meg a fényt. A következo vízesés (Gordon Falls) teljesen ki volt száradva. Még egy hurkot bejártunk, aztán irány a vasutállomás. Költségkímélés céljából kimaradt a lanovka, a kisvasút, a forgó étterem, a rafting és egyéb turista lehúzó ínyencségek. De így is szép tájakat láttunk, sok madarat láttunk/hallottunk és végre kiszabadultunk a nagyvárosból a természetbe :)

szombat, november 11

Money not funny

A heten mindketten befejeztuk a melot - oszinten szolva, ennyi eleg is volt, legalabbis reszemrol. Ez is csak azert, mert a ket fonok, egy szlovak faszi/aussie no duetthez foghato taplo parossal, meg nem talalkoztam. A vege fele voltak/vannak kifizetesi nehezsegeik - no nem mintha nem lenne penz a haznal, de jobb szeretik ha ott is marad - uh a turistaskodas mellett, behajtot is jatszunk. A ket rugos tartozast sikerult letornaszni 1.4-re, viszont a maradekkal komoly gondok vannak. A legdurvabb, hogy nem csak miattuk. Meg ha akarnak is utalni a lovet, az otp szamlankra szimplan nem lehet. (by the way ez a masodik olyan alkalom, amikor nemzetkozileg szeretnek kavarni a penzzel, es ez a masodik alkalom, amikor keresztbe tesznek (az otp), hogy az technika fenykoraban 4 nap mire a penz(!) es nem am az a ket bit megjelenik a szamlan, meg persze irjunk papirt(?), de mirol is, arrol, hogy igen, szeretnem ha... persze, hogy szeretnem vazze. A csinald magad mozgalom elve alapjan a leggyorsabbnak az tunik, ha hazarepulunk es szemelyesen befizetjuk sajat reszunkre. Folyt kov...

Vegre hetvege!

Van am szolgaltatas teruleten pozitiv elmeny is, bar asszem erre is ervenyes az, hogy csak itt tortenhet meg veled. A "70 dolcsiert megnezzuk, hogy mennyiert javitjuk meg a fenykepezot" cimu Sony opusz tegnapelotti fejezetebol lett egy: "nem az van rairva a garancialevelre ami kell, de kek a szine es az jo". Adtak egy uj gepet :) Igy lesz a leesesbol rendeltetesszeru hasznalat. Az meg mar kulon erdekesseg, hogy 2szer 10 perc alatt kicserelnek egy Szingapurban vasarolt gepet, fura garanciapairral, es mindezt egy kulfoldinek.
Ennek oromere ittunk is egy sort Shelivel, es meglatogattuk azt parkot North Sydneyben, ahol megismerkedtunk anno.
Aztan este irany a Home. 23 es fel. Ennyi dollarbol buliztunk harman, pedig csak a belepo volt fejenkent 25.
Its friday man, Digweed in town... igy indult a beszelgetesunk mult heten Bobbyval, aki az alattunk levo kavezoban dolgozik + a Sublime promotere, es mar rajta is voltunk az eheti vendeglistan. Igaz csak mi ketten. Mivel a mi nevunket megtalaltak, Marcsit is siman beengedtek, mert epp nem talaltak a nevet, de tuti rajta van :) Lent zuzas az ekikatonaknak, kozepen break es live act, fent pedig a helyi specialitas - funky house, no meg az elmaradhatatlan Kate Monroe. Jo hely, szep kilatassal az obolre, de egy dunai hajos buli, Palotai apuval azert siman veri :)
Az alvas minuszt tengerparti chillezessel hevertuk ki, 30 faktoros vedelem mellett, aztan megneztuk a multkor felbehagyott szoborkiallitast.
sok kep vegyesen

kedd, november 7

Zelba Blues vs. Pop Rock*

A reklam szerint ket unnep van Ausztraliaban: az Anzac day es a Melbourne race cup. Utobbi van/volt ma. Hetek ota megy a nyuzsges, keszulodes, reklam, ruhavasarlas, eloparty, afterparty. Mindenki errol beszel, mindenki erre keszul, a kornyezetunkben levo emberek teljesen be voltak zsongva. Mindenfele elvarasok, sztorik a tavalyi evrol, az idei eselyekrol. Nagy latolgatasok es fogadasok. Hat ez a Melbourne race cup. Loverseny futam, 3200m, egy japan nyerte, interjuzni nem tudtak - nem beszelt angolul :)

* a ket hajrazo lo neve
** a blues nyert

vasárnap, november 5

Mindent a fülnek, semmit a szemnek

Digeridoo, vagyis fekete duda az elso ír telepesek elnevezése szerint. A gyarmatosítás kezdetén az aborigi törzsek töredéke használta csak ezt a hangszert. A hagyományos zenékben történeteket mesélnek el, ugrál a kenguru, megy utána a dingó, a krokodilra meg madárhang figyelmezteti oket. Ma már modern háttérzenére nyomják, de kis magyarázat után felismerhetoek voltak az állathangok a zenében. A digeridoot a bemutató után ki is próbálhattuk, Erichnek megszólalt :)
Késobb az operában meghallgattuk az ausztrál kamarazenekar matiné eloadását. Az épület belül a muvészetek palotájára emlékeztet, csak a színpad mögött is ülnek a nézok. A szünetben kávé/tea, tenger, Harbour bridge, nagyon jól nézett ki. Mivel jön a nyár, ez az évad utolsó eloadása volt a csapatnak. A végén 3 rövid darabot adtak, ízelíto a következo évre, igazi örömzene volt!
Hazaérve a thai lakótársaink megleptek, hogy foznek nekünk igazi thai vacsorát. Volt tom yam = csípos leves citromfuvel, galangával, chilivel. Osztriga szószos tofu spárgával és répával. Thai omlett és rengeteg rizs. Most én jövök nekik két vacsival, egyszer magyar és egyszer olasz, mert nem tudják, milyen egy jó pasta :) :) :)
Képek nincsenek, mert a gépet reggel leejtettem, agyrazkodast kapott és használhatatlan lett... :(

North Sydney

szobor
Szeretjuk a rossz idot - amig dolgozni kell, mert ez azt jelenti, hogy nem kell dolgozni. Esoben nem mosatnak kocsit a nepek. Igy lett, hogy most ket egymast koveto napom is szabadda valt. Ebbol az egyiket ellustiztam, amig Petra az etteremben volt, ma pedig atmentunk Eszak Sydneybe. Megszakertettuk a helyet ahol nehany evvel ezelott laktam, seta a parton es aztan at a hires-neves Harbour Bridgen. A hid egyebkent olyan dragan epult meg anno, hogy mai napig fizetnek az athajto kocsik - vagy mar csak lehuzzak oket :)
Atsetaltunk a Rocks-on, ami a legosibb negyed Sydneyben. He-he, meg, hogy osi.Egy semmi extra sztarolt utca, ahol legosibb epulet max 150-200 eves - na es akkor et eladjak mint TORTENELMET. Szal azert ezt barmelyik faluban megtalaljuk Europaban. Tortenelme itt csak az aborigiknek van, de azok nagyreszet kiirtottak meg regen.
Kesobb taliztunk Marcsival es irany a Bondi-Tamarama beachwalk, mar megtettunk ugyan, de most epp szoborkiallitas van, es azt nem akartuk kihagyni. Aztan megis. Csak az egyharmadat neztuk meg, de a napokban visszamegyunk mert egeszen jo. Talaltok itt nehany kepet.

ikea idea

Tegnap este bebiszit. Elalváskor azon gondolkodtam, hogy lehet egy konyha gyerekbiztos (1m alatt semmi) és "professzionális" egyszerre. Vagyis mindaz, amit az étteremben látok és tök ergonomikus, a sziget, a zuhany, az akasztók, és legfoképpen nyitott tárolás. A megoldás: egy jó szoftverrel :) A jövo konyháját úgy képzelem el, mint egy beépített futószalag, kívul meg egy érintoképernyo és egy kiadóablak. Az ember beüti, hogy mire van szüksége, és az intelligens szekrény kiadja, persze pillanatok alatt. Lehetne menteni kedvenceket, mint például teásbögre-kávéscsésze-kiskanál kombináció. Már a továbbfejlesztést is kitaláltam, összekötni a mosogatógéppel, így egy ki-berakodást meg lehet spórolni. Update konyha: a pizza menüre megérkezik egy muzlistál nagykanállal, hihi.

szerda, november 1

Easyland

Petrara varok. Helyszin: Zetland Hotel, barpult. P. az etteremben van, nemsokara vegez. Kerek egy Tooheys-t, az "uj" verziot. Hogy mi kulonbozteti meg a regitol? ne kerdezze senki. Legfeljebb a cimke. Ez kek, a regi piros. [Valaki egyszer megszamolhatna hany Uj/new termeket lat egy nehany perces reklam-blokban.] Mit olvasol? kerdezi a mellettem a pultot tamaszto Mike, eddig nem is tudtam, hogy a vilagon van. Mutatom a konyvet [Hamvas] - nem fogod erteni, magyarul van. Nem baj, elmondod mirol szol? Aha...Ennyit a zarkozottsagrol. Es akkor van meg a ket alapmondat: "no worrys" es "take it easy". Ezeket nem egyszeruen hasznaljak, inkabb a mentalitas alapformajat jellemzik. Csak semmi panik. No para. Az elso alkalom mikor feltunt a dolog, kora reggel volt, az alattunk levo kavezo nyitott, mi pedig mentunk melozni. Dumaltunk ket mondatot a hozzam hasonloan felig alvo pultos sraccal, es jot nevetve elvaltunk. Szep napot, mondom, keep it easy, hangzik a valasz. Azt eddig is tudtam, hogy az ilyen konnyedseg ellenere figyelnek a masikra, mert a tobbi angolszasz orszaggal ellentetben, mindig is ugy tunt, hogy pl. a "how are u?" kerdesre adott valasz, sokkal megfontoltabb, kevesbe formalis.Egy masik alkalommal mikor Petrat az allomason vartam, eleg keso leven, az allomason lodorgo embereket vegigkerdeztek az ellenorok, hogy miert is vannak ott. A mellettem levo parrol kiderult, hogy csak a lany utazik, a fiu csak kikiserte. Mivel nincs jegye, kivul varakoznak. Kapu nyilik. Kiserd le nyugodtan a peronra. Nem kell itt kint allnotok.
And you mate? Ez voltam en. Mondom mi helyzet. Es honnan jon a lanyzo? Centraltol. Ok. Eltelik jo 10 perc, meg mindig ott allok. Ellenorok kimennek cigizni, majd vissza. Akivel beszeltem ramnez. Semmi? Semmi, mondom. Nem tudod felhivni, hogy mi van vele, kerdezi. Nincs telom. Szamot tudod? Igen. Akkor itt az enyem, hivd errol. No worrys, hesegeti az ellenkezesem.
Ilyen egy hevenyeszett, szociologiai szempontbol nem reprezentativ, egyoldalu kep. Lehet, hogy voltak "kellemetlen" szituk is, csak szimplan nem emlekszem rajuk.
Tervezes ugyeben annyi elorelepes tortent, hogy nagyjabol latjuk az ausztraliai korutat. Megvalositas szinten, 14-re vettunk is ket repjegyet Cairnsbe. Ha mar a fonokeink vegleg atalltak a sotet oldalra, akkor mi huzunk melegebb eghajlatra. Keep it easy :)
Kepek a hetvegi setarol