Menjünk le délre!

vagy északra? nu, utazunk az tuti :-) Ez egy utinaplo a deli felteken valo csavargasrol es van egy kulon fotogaleriank: http://www.flickr.com/photos/7773759@N02/

szombat, szeptember 30

Party-lá


A folyóparton vacsoráztunk, nagyon finom helyi különlegességeket. Déltol indulva: rizs tengeri herkentyukkel, Csilis rák, kínai kenyér, tofu alias beancurd, finom zöld izé, borsos rák, középen meg osztriga. Sikerült pálcikával enni, még a földimogyorót is, hihi. Talán rá kell erre is hangolódni, türelem, ilyesmi.
Mivel a szósz nyomott hagyott a srácok ingén, hazamentünk átöltözni. Aztán megint Loof, de ott csak ücsörögni lehet. Az alvás helyett a táncolásra szavaztunk, és ez jó választás volt! 3 sórakozóhely van egyben, a belépore fejenként 2 ital jár. A Zouk egy fekete-bársony hangulatura berendezett keleties club, dance zenével és elképeszto dekorációval by Takashi Murakami. A Phuture funky hely, bézbólsapkás srácokkal és amerikaiasan táncoló csajokkal, hering zsúfoltság. A zene a Thirsty studioban volt a legjobb, csak olyan hangos volt, hogy WC-papír galacsinokat tömködtünk a fülünkbe :D Nagyon jót ugráltunk, órákon át cirkáltunk a 3 hely között. Állítólag Hong Kongban még jobb partylife van, majd valamikor megnézzük...
A pörgos éjszaka után kómában érkeztünk a reptérre. Talán ezért tudtam viszonylag nyugodt maradni, mikor 1,5 óra volt a check-in, mivel a rendszerbol eltunt az ausztrál vízumom. Eriché rendben, az enyém viszont sehol. Az elektronikus vízumnál csak egy A4 kísérolevél van, a canberrai gyors válasz: a száma szerint nem Magyarországon osztották ki. Kis idegeskedés után beláttam, hogy a legrosszabb, ami történhet, hogy még maradunk pár napot, hétfon irány az ausztrál követség, addig meg megnézzük az állatkertet és az orchideákat :) Idovel valaki telefonált egy Gáza nevunek és minden rendbe jött, átszáguldottunk a reptéren és pont elértük a gépet. Itt volt már lazac, jégkrém, Evian, banán - kényeztetnek minket ezerrel.

péntek, szeptember 29

Bombay Magic


A városnak egy másik arcát is sikerült felfedeznünk, nevezetesen "little china", "little india", és az arab negyedeket látogattuk meg. Mindegyikben a névnem megfelelő népcsoportok, és a hazájuknak megfelelő állapotok uralkodnak. A legkeményebb az indiai negyed, ahol egy "klasszikus" étteremben meg is ebédeltünk - jól, aztán még betértünk egy lokál gyorsétterembe, a Komalas restaurantba, ahol Petra nyomott egy leginkább
huslevesben úszó, cukros húsgonbocra elmlékeztető fura desszertet.
---------------
Ma rendes turistaprogram volt. A Singapore folyó partján elsétáltunk a torkolatig, ez a Marina Bay kezdete. Itt van a misztikus félig hal félig oroszlán Merlion. Aztán kicsit sétáltunk a Chinatown szélén, ez a pénzügyi negyed. Nem kaptunk taxit, ezért úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk a metrót. A kisasszony az automatához küldött minket, a célállomás kiválasztása után bedobtuk a pénzt. Egy kis műanyag kártyát kaptunk, kiszálláskor meg visszadtuk az automatának, és a betétdíjat visszakaptuk :) Így is kevesebb a szemét!

Az indiai ebéd nem volt fergeteges, inkább thaiföldi hangulatű, kopott házak között. Az indiai templom (Srinivasa) nagyon furcsa volt, nem olyan, mint egy templom, hanem inkább valamilyen közösségi tér. Persze szobrok meg minden, de egyáltalán nem volt ünnepélyes. Kicsit odébb egy buddhista templom pont bezárt az orrunk előtt. Szemben volt egy taoista és buddhista templom, ahova sikerült bemenni. Ez két nagyobb részből állt, egy szentély, Buddha szobrokkal, a hétágú lámpással és füstölőkkel. Hátul meg hosszú asztalok, konyha, könyvtár. Jó érzés volt ott mászkálni, az óramutató járása szerint, mert a feng-shui szerint így jobb :) Pár utcával odébb van a Sultan mecset, sajna ezt is csak kívülről tudtuk megnézni.

csütörtök, szeptember 28

Guinness

OK! A kérdés az, hogy mi az, amire az ember nem számít, amikor (úgy általában, vagy) Szingapúrba utazik? Hát arra semmiképpen, hogy pont ez lesz az a hely ahol megtanul mondjuk Guinness-t csapolni, és még ingyen kajat is kap hozzá. Megtanultam! :) sőt mi több, még papírom is van róla - hehe. A hely ahova Michael hívott el minket az itteni Guinness hadjárat egyik sarokköve + most először mutatták be (legalábbis az ázsiai piacon) azt a szerkezetet, ami által a sörnek "head"-je, vagyis a megszokott habja lesz - persze ettől még a csapolt a tuti. Nyomtunk még egy kis sült osztrigát, csilis húsgombócot + nekem jutott még néhány fasírtszerü cucc, ami "kipotyogott" Petra szendvicséből :)
A történethez még hozzátartozik az is, hogy kipróbáltam már néhány itteni sört, és arról is hallottam, hogy vannak borkóstólók - de ki hallott már csapoló mesterről? Mert ez az este erről szólt, hogy itt volt az a faszi, aki legnagyobb Guinness csapolómester? Ez az ő FOGLALKOZÁSA. Na, ő tanított :)
Ez a Guinness história egészen mulatságossá tette az esténket, így szinte már meg sem lepődtünk azon, hogy két órával később "boldog szülinapot" éneklünk, egy L.A.-ben élő, általunk sohasem látott magyar emberkének. Mindezt egy Sebastian nevű honkongi srác telefonján egy szingapúri bárban. Funny, in it?

Walk a mile in my shoes...

Tegnap megvolt a tradicionális szingapúri vacsora (unikum, paprikás krumpli, bor:) aztán ma meg gondoltuk levezetjuk a kesői vacsit egy kis turázással. Találtunk is egy szimpatikus MacRitchie-re keresztelt nemzeti parkot. "Tree top tracking" is volt benne - bár koránt sem olyan extra, mint gondoltuk. Persze lehet, hogy csak túldimenzionáltuk a tarzanosdit. Egy laza 9 -10 km sétával majdnem teljesen megkerültük a park közepén lévő tavat, közben láttunk majmokat, kígyót, teknősőket és leguánokat - valószinűleg. Ja, meg voltak golfosok is :) Képek itt.
Aztán levezettünk egy kis úszással. Nem tudom, hogy ez itt álalánosnak mondható vagy sem, de a srácok elég jó helyen laknak - ebben a házban van egy medence, egy konditerem és két squash pálya.

szerda, szeptember 27

Nihao

Az időeltolódás miatt sokáig aludtunk. Egy kis francia reggeli után nekivágtunk az egyik nevezetességnek, ami egy hosszú bevásárlóutca, az Orchard Road. Itt westend méretű plázák követik egymást. Van olcsóbb, és van luxus, egy csomó olyan üzlettel, akik még nem jöttek el Magyarországra, de itt eltartja őket a helyi lakosság és a gazdag indonéz látogatók. A szingapúriak legnagyobb része kínai, nagyon-nagyon csinosak, jól öltözöttek. Tilos a köpködés és a szemetelés, ami mainland Kínában nagyon megy. A 4 milliós lakosság 10%-a külföldi, sokan Ázsia más országaiból jöttek, és persze vannak britek, amerikaiak és európaiak. A vásárlás eredményei itt láthatók. Este paprikás krumplit főztem a vendéglátóinknak, holnap ingyen vacsira megyünk egy Guiness bárba, pénteken majd chilli crab evés és buli lesz :)

kedd, szeptember 26

Jó 3 órás BA tanácstalanság után végre kiderül, hogy a reptér másik végében lesz a check in - egyszercsak. Mindenki kényelmesen átballag a 24-es kapuhoz - majdnem annyi perc séta, aztán csüccs. "Frissítők a 11-es kapunál", szól a rádió - néhányan meg beszólnak :)
Aztán megeredtünk végre. Davinci kód, dupla scotch és hip-hop már meg is érkeztünk Szingapúrba. Persze nem, de közel sem volt olyan szar, mint amire emlékeztem.
"BA-s kiszolgálással teljesen elégedett voltam, vidámak voltak és nem húzták a szájukat sem - bár adhattak volna eggyel többször kaját" így summázta Petracsek.

Aztán nem kellett sokat várni az első hű-ha-ra sem, az angolok a heathrowt szapulták a látottak alapján, én meg beestem az eddigi legbrutálisabb "Smoking area"-ba. Azt ugye tudni kell, hogy cigit behozni 1 dobozzal lehet, dohányozni a városban sem mindenhol - pl ha 5 embernél több van a megállóban, akkor nyista, a csikk eldobása meg szimplán fél havi lakbér büntetés. Az igazi smoking area olyan tehát, mintha nem is lenne az, vagyis van benne két nem dohányzó rész :) és az egész úgy néz ki mint egy hatalmas botanikus kert, telis-tele pálmákkal, orchideákkal, kaktuszokkal, folyamatos vízpermettel.
Reptérről két busszal és egy nem egyszerű átszállással jutottunk el Paul lakásáig, ami a UE Square-nél van. A helyiek nem tudják mi az a UE square, Paulnak meg fogalma sincs hol a buszmegálló, de sikerült.
Utólag kiderült ezzel meg is volt az első sightseeing, az utikönyv top10 látnivalójából 3-4 megvolt :)

hétfő, szeptember 25

Déja entendu. Ébredéskor egy kis Allo, allo a másik szobában. Esztó francia lakótársa most adta az első életjelt. Milyen más a francia és az angol beszéd dallama! Asszem a francia jobban tetszik, mert a british néha olyan, mint valami kakas pampogás.

Vasárnap...

... minden bolt nyitva van, általában 10-11 órától. A környéken a kis élelmiszerboltok, zöldségesek már korábban is. Reggeli beszerzés közben láttam egy tucat olyan gyökeret, gyümölcsöt, aminek még a nevét sem hallottam soha! Almát vettem :) És croissant-t, egész jó volt.Eloször egy virágpiacra mentünk Esztó munkahelyének a közelében. Itt még régies angollal kiabáltak a kofák, 3 bunches a fiver, hihi. A piac egyik végén néhány kávézó és kézmúvesbolt, a macskaköves utca csak a gyalogosoké. Az emberek papírpohárban kávéval sorban ülnek a járda szélén, és csivitelnek. Egy indián zenekar és napsütés megadja a jó hangulatot. Tetszik ez a lazaság, 50 éves nok is ülnek az utcán és jól érzik magukat. Kár, hogy otthon mindenki olyan komoly, gyozött a Vanish-hipnózis.A piac után egy magyar házibuliba mentünk. Vittünk korözöttet, ott meg csináltunk lángost. új skill, tudok lángost sütni :) Fázol? Csak egy kicsit. - Beszélget magyarul egy skót és egy angol. Az egyiknek magyar felesége, a másiknak barátnoje van. Szembesítettek azzal, hogy a magyar milyen vicces nyelv. Jogosítvány - You gotta shit man. Huszadik - Who's a dick? Volt sok magyar és néhány külföldi, jó kis buli volt.

Szombat

Dél körül megérkeztünk Esztóhoz, kb másfél óra metrózás után. Kis sorházas utcában lakik, a házuk pont kakukktojás, ez a legrégebbi, belülrol viszont teljesen rendben van. Beszéltem Juttával is telefonon, aki sajnos nem jön, mert beiratkozott egyetemre (évi 3000 font a tandíj) és hétfore már vannak házifeladatai. Reboot, kávé, tea, go.Eloször a London Brigde déli végénél lévo piacra mentünk. Itt francia, olasz, indiai, angol, spanyol, német kifozdék vannak, nagyon hangulatos, csak egy magyar stand hiányzott. A templom parkjában egy lépcsón ebédeltünk, steak vs. indiai. Extra-low budget turistáknak ajánlom, mert a sajt, kenyér, oliva kóstolókból akár jól is lehet lakni :)Ez itt a világ közepe, rengeteg a külföldi, feketék, arabok, ázsiaiak. Az angol akcentus néha nagyon mókás, de hallottunk már ausztrált is, állítólag ok is sokan vannak Londonban.Nagyon szép ido volt, de a Temze partján sétálgatva kicsit szeles. Persze a helyieknek ez semmi, mindenki papucsban, kánikulához öltözve. Benéztünk a Szent Pál katedrálisba, mondjuk ez volt az egyetlen kultúrprogram. Mivel a legfobb nevezetességeket nagyjából meglátogattuk 2 éve, most inkább céltalanul mászkáltunk. Találtunk francia pékséget, voltunk arab teázóban, a bangladeshi utcában (Bricklane) meg a Bigchill bárban. Estére Balázs, egy magyar kertész srác is csatlakozott, rengeteget nevettünk, sétáltunk. Vacsorára is indiait ettünk, és kicsit megpróbáltak átvágni, de kiszúrtam és visszadtak 5 fontot. Hazafelé már olyan fáradt voltam, hogy elaludtam a metrón.
Idoben visszafele: este megyunk tovabb Szingapurba, ahol 4 napot leszunk. Ma nyomtunk egy kis minimal kulturat, mert esik az eso. Voltunk a Tate Galleryben a free kiallitasokon, majd belogtunk a fizetosre is, de ezt csak kesobb vettuk eszre :) Meg megszakertjuk a British Museumot is, just for fun, aztan go.
A hetvege esemenyeit Petra mar bepotyogte a laptopba, de mivel no wifi (pontosabban mindenhol van, csak tobbszorose a normalnak) majd valahol feltoltjuk. Addig legyen eleg annyi, hogy jo volt, szal erdemes lesz chekkolni a storyt :o)

szombat, szeptember 23

Világgá mentünk :)

péntek, szeptember 22

ready, begin

Hagytunk egy hetet a végső készülődésre. Kevés volt, pontosabban necces. Course néhány dolog kimaradt, hogy pontosan mi, már nem tudnám megmondani. Mindegy. Megyünk!
Durván 12 óra és Londonban leszünk.

kedd, szeptember 19

B&B (P&P by Jane Austen)

"Egy örömük eleve bizonyos volt - egymáshoz illő útitársak találkoztak, közös vonásokkal; egészségük és jókedvük eltűri a kényelmetlenséget; eleven kedélyük fokozza az élvezetet; szerető és értelmes lelkük kellemessé teszi majd az együttlétüket, még ha csalódások érnék is őket az úton."

szombat, szeptember 16

lábstory

lábacskák
Tegnap egész nap cipőért mászkáltam. Szerintem nincsenek nagy igényeim, csak legyen kényelmes és ne ázzon be + rövid gatyával is hordható, ne teljesen ronda sportcipő. És ne fehér, a cipőtisztítás nem az erősségem, előbb-utóbb úgyis esik az eső :) Szóval hiába WCC, Humanic és Deichmann, minden árkategóriára lőttem volna, de mindenhol ugyanaz a 3 fekete, béna cipő. Eléggé elszontyolodtam, de talán örülnöm kellene, hogy életemben már volt egy pár jó cipőm, Nike Air, az is csúnya, de szuper kényelmes és 3 éve télen-nyáron ezt hordom. Most úgy tűnik, ebben indulok. Remélem Szingapúrban lesz jó kis piac, lopott Ralph Lauren, Teva és Nike cuccokkal :)

csütörtök, szeptember 14

Trilemma

Az eredeti terveink szerint szeptember végén indulunk Budapestről Ausztráliába. Itt 3 hónap alatt szeretnénk dolgozni és utazni, majd át Új-Zélandra, ahol kevésbé fizető, de bizotsabb farm munkákkal keresünk egy kis pénzt, és bejárjuk mindkét szigetet. A világkörüli út következő része Chilébe vezet. 3-6 hónap aktív kalandozás Közép- és Dél-Amerikában, majd repülés Spanyolországba, és onnan haza.

Mivel a repjegy elég drága, ezért fizetés előtt a következő alternatívák gyártásába fogtunk:

  • Latin-Amerika cseréje Ázsiára (AUS, NZ, Asia) - para a vízumokkal, túl késő van foglalni, kevésbé rugalmas repjegy, ultrabéna ügyintézők szerint ugyanannyi kiadás
  • csak utazgatás Latin-Amerikában / a Távol-Keleten

A rengeteg fejtörés, szervezés, nézelődés, és vergődés után úgy döntöttünk, hogy marad az első verzió, és biztos minden rendben lesz :) (bátraké a szerencse, vagymi...)

Tehát jövő szombaton (23) indulunk Londonba! Esztónál leszünk 2 napot, és hétfőn 13 röpke óra után meglátogatjuk Szingapúrt. Itt remélem kerítünk HospitalityClubos szállást 4 éjszakára. Aztán megint repcsi, és 30-án estére Sydneybe érünk. Október 1-én Park Festival és Latin Fiesta a kikötőben!

/Müchhausen trilemma, trilemme d'Agrippa:

Lehetetlen bizonyítani bármely igazságot (tételt), mert a következő három lehetőség egyike történik.

  1. a bizonyításnak igazolnia kell a bizonyítás során felhasznált eszközöket(tételeket) és az azok bizonyításában használt tételeket, vég nélkül, tehát végtelen regresszushoz jutunk,
  2. a bizonyítás megáll egy önevidenciánál vagy a józan észnél vagy egy alapelvnél, de ez dogmatikus elvágása a bizonyítási folyamatnak,
  3. körkörös vagy érvénytelen (hibás) érvelés.

"Elvben minden cáfolható. Ezért az empirikus tudományok terén kizárólag ideiglenes hipotézisek engedhetők meg, amelyek érvénye tapasztalati kérdés. A jog, az esztétika és az etika terén elfogadott elvek pedig lényegileg érdek, gyakorlati megfontolás, ízlés, retorika és irracionális döntések függvényei. Ez a mai filozófia körében az általánosan elismert felfogás. Hans Albertet itt csak az különbözteti meg a kortársak többségétől, hogy tételét bizonyítja is. Érvelését Münchhausen báróról nevezte el, aki önmagát saját hajánál fogva húzza ki a mocsárból." még/

machkakw

- Mi ez? - kérdezte Aliz.
- Macskakő.
- Miért?

Bár kerítettünk neki mesét, hogy miért, van erre rendes válasz is:
"Sok macska- előtagú kifejezésünk van. Az előtag az állatra vagy testrészeinek hasonlóságaira utal, és van, amelyikben az előtagnak (a macskának) lekicsinylő, gúnyos, tréfás árnyalata van. Idegen mintára (német, francia stb.) alakult tükörszó is található köztük. Ilyen a macskakő is, amely szófejtő nyelvészek szerint valószínűleg régi német nyelvből vett tükörszó, a macskafejkőből (Katzenkopfstein) rövidült. Érdekes, hogy míg a magyar rövidülésben a „fej” (Kopf) maradt el, addig a németben a „macska” (Katze). A német nyelvterületen használt mai alakja Kopfstein (fejkő).
A macskakő szó nyelvünkben már az 1300-as évek elejéről kimutatható, a Magyar oklevélszótárban „machkakw” formában található." - Wikipédia

hétfő, szeptember 4

I like London don don don don in the rain


Megyünk Esztóhoz Londonba :) Tooting Bec megállónál lakik, francia lakótársa van, és remélem jó lesz ott nekünk. Szeretnék majd sokat nézelődni a British Museumban és a Tate Galleryben, meg parkokban sétálni, tai chi edzésre menni...

WWOOF & Travellers Contact Point Sydney

WWOOF Australia Agents within Australia

TCP
7th Floor, Dymocks Building
428 George Street

FREECALL WITHIN AUSTRALIA: 1800 647 640
Phone: 02 9221 8744
Fax: 02 9221 3746
(International Country Code: + 61)
Email: info@travellers.com.au

Office Hours
Monday to Friday 9am - 6pm
Saturday 10am - 4pm
Sundays & Public Hols CLOSED

Public Transport Closest Stop/s Martin Place, Town Hall or Wynyard

vasárnap, szeptember 3

tennivalók listája

ELTE TO
biztositas

Mexikó jelentkezés

készen van:
repjegy :)
hálózsák
KHB számla lemondása
nemzetközi jogsi
grafinéria
Tomori
Bookline
fodrász - ronda lett, nem megyek oda többet
nemzetközi diák - 1db ig.kép + 1800 Ft HIK Reviczky u. 6.
oltás: hepA, sárgaláz, tetanusz
Sandstone gatya, narancssárga - outlet Fehérvári út 44. (olcsóbb, mint a Tátra utcai!)
Wildom
OTP bankkártya

pending:
sportcipő
túrabakancs
digitális kamera - majd veszünk Szingapúrban